lördag 22 april 2017

Skam


Bokens titel: Skam
Författare: Robert Warholm
Förlag: FramSteget bokförlag, 2017
Antal sidor: 223

Romanen "Skam" utspelar sig i Värmland i slutet av 1800-talet, i en liten socken där alla känner alla. Den tämligen enfaldige bonden Erik hittar inledningsvis sin unga hustru Olga död i boningshuset; hon ligger på golvet med blod i bakhuvudet och strypmärken kring halsen. Han gör det enda rimliga, nämligen skyndar sig in i köket och frågar sin mamma Kristina vad han ska göra. Erik är minst sagt beroende av sin mammas stöd, det begriper läsaren snabbt.

Boken är lättläst och har ett bra driv, med många stickspår som inte alls är svåra att hålla isär. Olgas död är förstås det centrala, för fjärdingsmannen inser genast att det rör sig om ett mord och att man måste hitta den skyldige.

Snart får vi veta att det är en hel massa människor som skulle kunna tänkas ligga bakom brottet: unge Erik och hans ragata till mamma, Olgas egen mor som bor i grannstugan, tattaren Fredrik som har något otalt med folket i byn, den jämnåriga Ingeborg som legat med de flesta grabbarna - eller kanske hennes make Ola som egentligen är kär i Olga?

Jag har pratat med Robert Warholm tidigare, angående en annan text han skrivit och som jag fått provläsa, och fått veta att han utgår från devisen "show, don´t tell". Personligen saknar jag dock adjektiv, även om jag håller med författaren om att man inte behöver berätta hur varenda människa ser ut eller beskriva i detalj hur varje rum är möblerat. Berättelsen blir onödigt avskalad när alla slags beskrivningar saknas, kan jag tycka.

Vem som tagit livet av Olga - och varför! - förblir ouppklarat till slutet och hela tiden hoppas jag att de allihop ska gå fria eller prata ut med varann eller åtminstone sluta upp med att känna skuld och skam helt i onödan.

Titeln "Skam" är mycket passande, för i stort sett alla byborna har tydligen något att skämmas för. Boken innehåller många passager med utdrag ut en gammal bibel - jag hoppar konsekvent över de styckena - och mängder av referenser till densamma, fler än vad som behövs för att vi ska begripa att värmlänningarna var ett gudfruktigt folk.

Till förlaget vill jag rikta en känga: omslaget är bedrövligt. Någon har haft roligt med Photoshop och gått lös på en modern bild av en Terminator-kvinna från yttre rymden eller en mänskligt utformad robot med abnorma, klotrunda ögon och någon sorts ventil i sin bikakemönstrade hals. Hur kan man underlåta att göra ett omslag som anspelar på 1880-tal, värmländsk landsbygd, såpskurade trägolv med ett kvinnolik på, huckle på huvudet och förkläde runt midjan? En bra bok och ett verkligen uselt omslag.

Omdöme: Spännande, lättläst, lite platt, verklighetsbaserad mordhistoria där sociala koder och kristen uppfostran spelar en avgörande roll.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN

Tack Robert för recensions-exet!

P.S. Jag har svårt att förlåta författaren för att han utser en advokat åt den som till slut fångas in och förmodas vara mördare - och ger advokaten namnet H. K. Bergdahl. Det är inte en flirt med Tage Danielsson, utan ett rent klavertramp. Man gör bara inte så! Det är fullt i klass med om granngårdens familj hade bestått av Emil, Ida, Anton och Alma. Eller, för att ta ett exempel på någon jag vet att Warholm är omåttligt förtjust i: att uppkalla romanens präst efter Selmas Gösta Berling...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar